Παυλίδης Μιχαήλ
Εκπαίδευση
Ο Μιχαήλ Παυλίδης αποφοίτησε από το Βιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1985 και έλαβε το Δίπλωμα Υγιειονολόγου (1986) από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (πρώην Υγειονομική Σχολή Αθηνών) και το Διδακτορικό Δίπλωμα από το Βιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών (1990). Η διατριβή του αφορούσε τον ρόλο της φωτοπεριόδου και των θυρεοειδικών ορμονών στην αναπαραγωγή της πέστροφας. Στη συνέχεια ακολούθησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Kuopio (Φινλανδία) όπου και ασχολήθηκε με την παραγωγή διαγονιδιακών ψαριών και στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης όπου ασχολήθηκε με την αναπαραγωγή θαλασσινών ψαριών οικονομικής σημασίας για τις ιχθυοκαλλιέργειες.
Σταδιοδρομία
Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης (νυν Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Ινστιτούτο Υδατοκαλλιεργειών) (1993-2000). Το 2001 υπηρέτησε ως Διδάσκων Π.Δ. 407/1980 και από το 2001 ως Λέκτορας στο Τμήμα Βιολογίας, Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 2002 εκλέχτηκε στη θέση του Docent in “Aquaculture – Biotechnology of Broodstock Management” στο University of Kuopio (νυν University of Eastern Finland), Φινλανδία. Το 2006 εξελέγη και το 2010 μονιμοποιήθηκε στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή. Το 2012 εκλέχτηκε στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Βιολογία – Φυσιολογία Θαλάσσιων Οργανισμών», στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Επιστημονικά ενδιαφέροντα
Φυσιολογία – Ενδοκρινολογία Ιχθύων. Διερεύνηση των ρυθμιστικών μηχανισμών που έχουν αναπτύξει οι τελεόστεοι ιχθείς έτσι ώστε να επιτυγχάνουν προσαρμοστική αρμοστικότητα με το περιβάλλον. Τα κύρια ενδιαφέροντα είναι (α) φυσιολογία της καταπόνησης (stress & welfare), (β) χρωματισμός του δέρματος, και (γ) αναπαραγωγή ιχθύων.